Jak działa komora szokowego mrożenia

Komory szokowego mrożenia służą do schładzania bezpośrednio po obróbce termicznej. Dzięki komorze takie schładzanie następuje bardzo szybko. W zgodzie z tym, co deklarują producenci takich urządzeń, schładzanie produktów następuje w czasie mniej więcej 90 minut.

Wówczas to można przemienić temperaturę potrawy z 70 do wręcz 3 stopni. Jeżeli już to konieczne komora może zamrozić danie, aby mogłoby dłużej przechowywane. Szacuje się, że po zamrożeniu gotowe dania można przechowywać kilka miesięcy. Ważne jest wyłącznie to, by rozmrozić je dopiero wówczas, gdy będą spożywane. Po rozmrożeniu nie można ich już zamrozić ponownie. Tak jest także w sytuacji deserów lodowwych. Dzięki schładzaniu lub mrożeniu szokowemu, produkty nie tracą ani wartości smakowych, czy odżywczych, ani wagi. W trakcie tradycyjnego chłodzenia lub mrożenia wyrobów, które trwa znacznie dłużej, bo około 6 godzin ubytek wagi sięga może wynosić nawet do 10%. Wszystko przez proces parowania, który w dodatku zachodzi. Komory szokowego mrożenia wykorzystywane są w firmach, które zajmują się przetwarzaniem żywności i produkcją gotowych dań. Dzięki temu, że proces schładzania w komorze szokowej jest tak bardzo szybko, można każdego dnia wytwarzać sporą ilość towarów. Zyskuje się także ponadto miejsce, ponieważ każda partia żywności musi być schładzana maksymalnie przez 90 minut a potem już może trafić na magazyn. W ten sposób organizowane są produkty garmażeryjne, które sprzedaje się w postaci mrożonej, na przykład. krokiety, pierogi. Komory szokowego mrożenia to urządzenia zaawansowane technologicznie. Dzięki nowoczesnej turnosprężarce, którą wykorzystują, są wysoce energooszczędne. Powinno się przy tym pamiętać, że taka komora powinna być w odpowiedni sposób traktowana. Drzwi do komory powinny być w każdym momencie zamknięte. Można je otwierać tylko na czas przenoszenia do niej produktów, które mają być schładzane. Jeśli drzwi komory będą otwarte, ciepłe powietrze będzie się do niej przy tym dostawać. To spowoduje większe zużycie energii przez komorę szokowego mrożenia.

Zobacz: komory szokowego mrożenia.