Mrożenie szokowe
Nie da się ukryć, że cały przemysł i branża gastronomiczna jest w obecnych czasach bardzo mocno rozwinięta. Dzięki temu powstaje w wielu miejscach na całym świecie sporo restauracji i mamy nieograniczony dostęp do jedzenia w sklepach i marketach. Jeszcze ostatnimi czasy w pewnym sensie problemem mogło być przechowywanie większej ilości jedzenia.
Natomiast dzisiaj już takiego kłopotu nie ma, bo bardzo często stosuje się mrożenie szokowe. Najczęściej służą do tego komory szokowego mrożenia. Oczywiście wykorzystywane są w tym celu specjalne maszyny, które takie mrożenie umożliwiają. Muszą one koniecznie spełniać wszystkie wymogi sanitarne. Właśnie z tego względu, jeżeli ktoś planuje zakup takiego urządzenia to znacznie lepiej unikać tych najtańszych, bo na nieszczęście wtedy może okazać się, że nie spełniają one wszystkich wymagań. Czym to grozi? W razie testom będziemy narażeni na płacenie wysokich kar, a tego chyba każdy z nas chciałby uniknąć. A dodatkowo przy zakupie takich maszyn warto zwracać uwagę na to, ażeby były one energooszczędne. Dzięki temu w zasadzie na każdym etapie mrożenia, niezależnie od temperatury nie będą pobierały na prawdę dużo prądu co ma znaczenie, jeżeli chodzi o prowadzenie danej działalności. Warto mieć świadomość tego o tym, że poprzez nawet niesamowicie szybkie zamrażanie jedzenie zachowuje swój smak, zapach czy aromat. Przy klasycznym zamrażaniu wyroby często tracą własne właściwości, a nawet ulegają uszkodzeniom mechanicznym. Korzystając z przedtem wspomnianych komór zamrażania szokowego w zasadzie przenigdy nie dojdzie do owej sytuacji, że na zamrażanym jedzeniu powstaną jakieś kryształki lodu. Na ogół wygląda to w ten sposób, że im szybciej zamraża się określony produkt, tym lepiej zostanie zachowana jego struktura czy inne właściwości. Bez wątpienia wówczas także żywność jest znacznie lepiej zabezpieczona. Używanie z takich maszyn pozwoli nam na zaoszczędzenie sporej ilości miejsca w zakładach produkujących jedzenie, bo będzie można je niemalże natychmiastowo zamrażać.
Sprawdź również informacje na stronie: mrożenie szokowe.