Domowy ogródek ziołowy-jak założyć
Aby urozmaicić potrawy organizowane na co dzień w kuchni, warto dodawać do nich świeże zioła, które pochodzą z domowej uprawy. Nie trzeba posiadać wielkiego ogrodu, by taką założyć. Znakomita większość z nich można kupić jako doniczkowe i hodować na kuchennym parapecie.
Warto zaopatrywać się w zioła w dobrych sklepach ogrodniczych. Takie sadzonki będą silne, bo są wyhodowane z nasion dobrej jakości i wolne od chorób, o które łatwo na roślinach z marketów. Zioła hodowane w domu na szczęście zazwyczaj nie potrzebują specjalnej pielęgnacji. Stąd też tak wielu ludzi decyduje się na ziołowe ogrody. Herbata, do zrobienia, której posłużyła mięta w doniczce może smakować dużo lepiej niż ta ze sklepu. Jeżeli chodzi o pielęgnację ziół, trzeba pamiętać o regularnym podlewaniu i nie narażać ich na działanie mocnego słońca. Warto wybrać parapet na oknie skierowanym na wschód albo zachód. Południowe słońce będzie zdecydowanie za mocne dla pastelowych ziół. Większość ziół takich jak majeranek w doniczce podlewa się kilka razy w tygodniu, więc to doskonałe rośliny dla zapominalskich. Całkiem dobrze, aby ich ziemia w nich ciut przeschła, niż gdyby miały być przelane, co mogłoby spowodować zgnicie korzeni roślin. Przelanie jest niemalże tak samo niedobre, jak zbyt mocne słońce, które może niestety sparzyć delikatne listki ziół i sprawić, że roślina nie będzie rosła. Zioła wieloletnie należy przesadzać wczesną zimą do świeżej ziemi. Doniczkę powinno się wymieniać w każdej chwili na rozmiar większą, niemniej jednak nie zbyt dużą. Przed przesadzeniem najlepiej jest podciąć roślinę, ażeby pobudzić ją przy tym do wzrostu. Ziemia, w której rosną zioła jest uniwersalna, to najtańszy rodzaj podłoża. Świeże zioła bardzo dobrze w komponują się w zdrowe sałatki. Do pomidorów będzie pasować bazylia w doniczce. Świeże listki dodają delikatnym pomidorom wyrazistego smaku. Z bazylii można zrobić popularne globalnie pesto, które będzie pasowało do makaronu. Bazylia może służyć także do dekoracji wielu dań, przykładowo. zup o konsystencji kremu, najczęściej kremu pomidorowego.
Dodatkowe informacje: mięta w doniczce.