Wyjątkowe zioła
Czy istnieje coś bardziej przyjemnego dla naszych oczu jak widok zielonych ziół? Dodane do dań sprawiają, że ich smak i aromat staje się wspaniały i wyjątkowy. Ich obecność na kuchennym parapecie nadaje jej niepowtarzalny klimat. Czy zioła w doniczkach ciężko uprawiać? Zdecydowanie nie! Niektóre gatunki ziół w znakomity sposób radzą sobie w domowym środowisku.
Które z ziół możemy uprawiać w doniczkach? I jakie warunki zapewnić im, ażeby jak najdłużej swym nienagannym dizajnem zdobiły parapet naszej kuchni? Dowiesz się tego, czytając ten artykuł. Zapraszamy do lektury!
Zioła w doniczkach – gatunki do uprawy w domu
Bazylia
Nieodzowny detal dań kuchni włoskiej. Doskonały dodatek do pizzy. Bazylia to dość popularne zioło, które bez problemu znajdziemy na półkach sklepowych. W celu prawidłowego wzrostu musimy uprawiać ją w świetnie nasłonecznionym miejscu. Bazylia potrzebuje stale wilgotnej gleby. Bazylia to roślina jednoroczna, dlatego jej dojrzałe liście trzeba zrywać na bieżąco. Można je wykorzystać od razu do przygotowywanych dań. Smakuje równie smacznie suszona.
Mięta
Znana wszystkim ze względu na swój orzeźwiający smak. Mięta idealnie kontroluje się jako dodatek do dań słodkich, ale też i wytrawnych. Doskonała jako dodatek do zimnych napojów a także drinków. Wraz z cytryną projektuje na prawdę dobry duet. Idealna do sałatek owocowych. A herbata z niej przygotowana znakomicie wpływa na nasz organizm.Do prawidłowego wzrostu mięta wymaga stale wilgotnego podłoża oraz odpowiedniego nasłonecznienia. Mięta powinno się do ziół wieloletnich, dlatego długo powinna zdobić parapet naszego domu.
Szczypiorek
Szczypiorek idealnie nadaje się do dań jajecznych. Nadaje im wspaniały smak. Szczypiorek pochwalić się może także zastosowaniem dekoracyjnym. Doskonale kontroluje się jako dekoracyjne wykończenie dań. Istnieją dwa sposoby uprawy szczypiorku w doniczce. Można wyhodować go z nasion albo sadząc cebule do ziemni. Szczypiorek do prawidłowego wzrostu potrzebuje dobrego nasłonecznienia a także regularnego podlewania. Należy uważać natomiast na to, by go nie przelać.
Polecam: oregano świeże zioła.